Sardines en Escabetx



Ingredients: (per a 4 persones)



PER A LES SARDINES:
8 sardines ben grosses i molsudes
oli de gira-sol abundant per a fregir
farina per a arrebossar
sal

PER A L'ESCABETX:
2dl d'oli d'oliva verge extra (un got gros)
2dl de bon vinagre (un got gros)
2dl d'aigua (un got gros)
3 grans d'all grossos
2 nyores
pebre vermell
uns grans de pebre negre, una fulla de llorer, un branquilló de romaní i sal

Procediment:

Escata les sardines, elimina el cap i neteja-les de tripa. Renta-les i aixuga-les bé.
Escalfa l'oli de gira-sol en una paella grossa.
Assaona les sardines, enfarina-les i fregeix-les, per tandes, fins que siguin ben rosses.
Disposa-les capiculades en un recipient fondo de fang o vidre.
Escalfa l'oli d'oliva en una paella.
Afegeix-li els alls en 2 o 3 trossos, les nyores netes de llavors i trossejades, el llorer, el romaní i els grans de pebre. Confita-ho 5 minuts a foc mínim.
Afegeix el pebre vermell, remena'l ràpidament i aboca el vinagre i l'aigua.
Apuja el foc i deixa que tot faci un bull de 10 minuts.
Aboca l'escabetx per sobre de les sardines i espera a que es refredi totalment abans de guardar-les a la nevera.

Consideracions:

La sardina ha de ser grossa, molt ferma i molt platejada. Si no, no la compris.
Si elimines escates i tripa però deixes el cap, milloren molt en presència.
L'escabetx el pots fer dolç o picant, fumat o no, segons el tipus de pebre vermell que facis servir.
Les quantitats estan pensades per a cobrir les sardines i que durin dies a la nevera, ben tapades.
Si l'has de consumir al moment, redueix a la meitat els ingredients i tindràs un escabetx testimonial, per gaudir-lo al moment.
Tasta la mescla d'aigua i vinagre per donar a l'escabetx el punt que t'agradi. Pensa que, al reduir, el vinagre tindrà més força.
I, on dic sardina, dic verat, tintorera, salmó, etc.

Repiula aquesta recepta
Vés a: